
Publiceret: 21 June 2018
Forfatter: René Kappelgård
IT-sikkerhed for vejbelysning
IT-sikkerhed for vejbelysning bliver mere og mere relevant. For Lygtepæle og lyskryds kommer ligesom mange andre kendte teknologier i stigende grad online. Det stiller krav til, at sikkerheden tænkes ind fra starten. For hackede lyskryds og lygtepæle er af åbenlyse grunde en meget skræmmende tanke. Derfor har vi sagt ja til at blive del af et ekspertpanel, der skal give anbefalinger om vejbelysning til branchen.
Det kan lyde som lidt af en drøm for mange bilister, at lyskurven altid lyser grønt. Men hvis en hacker har sørget for, at krydset er grønt for bilister i den modsatte retninger, er det pludselig mere mareridt end drøm.
Hackede lyskryds og og lygtepæle er blevet et scenarie, som ikke bare hører hjemme på film. Grunden er, at vejbelysning i højere og højere grad kommer på nettet. Det kan der være mange gode grunde til såsom fjernstyring eller måling af lynnedslag eller fodgængere, der går forbi.
Men som vi desværre ofte ser, er det ikke kun “de gode”, der synes, at den teknologi er smart. Udover hackere, der vil slukke lygtepæle og lyskryds for sjov, er det er interessante mål for fremmede magter, der vil lamme et samfund.
Indtræder i ekspertpanel om vejbelysning
Det er vigtigt, at online enheder som lysmaster og lyskryds bliver beskyttet, så hackere ikke kan få adgang og foretage nogen form for skade.
Vi har taget imod tilbuddet fra Foreningen af Fabrikanter og Importører af Elektriske Belysningsarmaturer, FABA, om at være med i deres ekspertpanel på området.
Ekspertpanelets opgave er at samle viden og komme med anbefalinger til dem, der arbejder i sektoren – bl.a. kommunerne. Vi glæder os til at bidrage med vores viden om sikre dataforbindelser. Og hvordan man kan have en sikker forbindelse ved at kryptere og isolere den fra det brede internet.
IT-sikkerheden har ikke fulgt med digitaliseringen
Vi har været gode til at digitalisere i Danmark, men ikke alle steder har it-sikkerheden fulgt med. Selvom der endnu ikke er set tilfælde af hackede lysmaster i Danmark, så skyder der flere og flere online enheder op til mange forskellige formål. Her er det vigtigt at vi sikrer os, at sikkerheden tænkes ind fra starten. Det gælder i endnu højere grad, hvis de er koblet op på netværk med kritisk infrastruktur.
For den anden store risiko ved f.eks. hacking af lygtepæle drejer sig om, hvis lygtepælen eksempelvis er koblet sammen med kommunens systemer til el, vand eller varme. Så kan hackeren i værste tilfælde bruge den sårbare lygtepæl som indgang til de systemer og skabe endnu større ravage.
Vores overordnede forslag til ekspertpanelet er:
- Kryptér forbindelsen til lysmasterne
- Få meget gerne forbindelsen til vejbelysningen væk fra nettet og over på sit isolerede netværk.
- Sørg for at have setup, hvor firmwaren kan blive opdateret automatisk. Det kræver en specialiseret router.
Har du lyst til at høre mere om vores arbejde med at sikre dataforbindelser? Kontakt os på 38 41 41 41 og lad os mødes over en kop kaffe.
Du kan også læse mere om VPN på vores sider her.
Du kan læse mere om hvordan trådløst internet leveres via LED belysning her.
Relaterede nyheder
Du er måske interesseret i
Øget sikkerhed med VPN og separeret kommunikation fra internettet
Center for Cybersikkerhed fra Forsvarets Efterretningstjeneste siger således om trusselsvurderinger fra 2019: Trusselsvurderingen gør det klart, at myndigheder,…
Læs mereRobuste industrielle router fra Net1
Flere af vores erhvervskunder ønsker at købe en komplet løsning, der sikrer, at alle led i kæden fungerer….
Læs mereGDPR: EU’s persondataforordning er besværlig – men vi hilser den alligevel velkommen
I mange virksomheder og organisationer har man i lang tid kigget på én bestemt dato. 25. maj 2018…
Læs mereDobbelt sikkerhed til forretningskritiske systemer
og servere. Men ud over det har flere andre applikationer også behov for internet.Faktisk er det sådan at…
Læs mereForsyningens sikkerhedsindsats fortjener skulderklap
datasikkerhed er vigtigt for hele Danmark. Så har du sendt en venlig mail til dit energiselskab i dag?…
Læs mereHvad er NIS-direktivet egentlig?
NIS-direktivet – hvad er det egentlig? For alle har hørt om GDPR – mens NIS fløj mere under…
Læs mere